В Норвегия правят „Ноев ковчег“ на семената
В Норвегия правят „Ноев ковчег“ на семената / netinfo

Норвежките власти строят на остров от арктическия архипелаг Шпицберген хранилище на всички зърнени култури, познати на хората. Своеобразният „Ноев ковчег“ представлява тунел в планината, в който ще бъдат поставени типове семена за безопасно съхранение.

Задачата на това зърнено депо е да не се допусне унищожаването им вследствие на евентуални световни катастрофи, например ядрена война, падане на астероид или глобално затопляне. В момента се провеждат дейности за постигане на необходимата температура в хранилището. Тя трябва да бъде -18 градуса по Целзий. По думите на организаторите на проекта при такава температура семената на пшеницата, ечемика и граха могат да се запазят хиляди години. Очаква се семената да пристигнат през февруари 2008 г.

Мястото може да побере 4,5 млн. семена, посочва БГНЕС. Проектът ще струва на норвежкото правителство 9 млн. долара. Тунелът се намира на дълбочина 120 метра в арктическия остров. Шпицберген е бил избран специално за тази цел. Отдалечеността му и геоложката стабилност го прави много привлекателен за подобни дългосрочни проекти. Очаква се голямата колекция от семена да позволи подновяването на производството на храни след евентуална глобална катастрофа. Скалите и вечния студ са прекрасен „хладилник“, затова допълнителни енергийни разходи не се предвиждат.