/ БТА
Миньори от района на златните мини Клондайк в Юкон, Канада са попаднали на рядка находка - мумифицирани останки от почти цялото тяло на бебе мамут, съобщи АФП.

Това е "едно от най-невероятно мумифицираните животни от ледниковия период, откривано в света", каза палеонтологът Грант Зазула в изявление.
Останките са открити при разкопаване на пермафроста южно от Доусън Сити, в Юкон, край границата с Аляска, САЩ. Смята се, че животното е починало преди повече от 30 000 години, когато регионът е бил обитаван от вълнести мамути, диви коне, пещерни лъвове и степни бизони.

Това е първият мумифициран мамут в толкова добро състояние, откриван в Северна Америка. Част от останките на бебе мамут, наречено Ефи, са намерени през 1948 г. в златна мина в Аляска. Останки на 42 000 години на бебе мамут, известно като Люба, бяха открити в Сибир през 2007 г. То е с почти същите размери като откритото в Канада.

Юкон е територия, известна в света с фосилите на животни от ледниковия период, но "мумифицирани останки с кожа и окосмяване са рядка находка", се посочва в съобщение на правителството на Юкон.
БТА