Установиха кои са най-любвеобилните кучета

Установиха кои са най-любвеобилните кучета
Установиха кои са най-любвеобилните кучета / ThinkStock/Getty Images

Кучетата с тъпи муцуни и малки носове са по-любвеобилни и са по-добри пазачи от породите с дълги носове, установиха австралийски учени, цитирани от Ей Би Си.

Резултатите от изследването обясняват модата на породите с къси носове. Специалистите са разтревожени от данните, че животните с плоски муцуни боледуват повече и често умират преждевременно. Те наистина изглеждат трогателно и явно поведението им компенсира неудобството заради по-големите разходи за ветеринар.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Учените от университета на Сидни са работили с данни за 60 000 кучета с всякакъв размер и форми - от чихуахуа, до нюфаундленд. Те са обхванали общо 45 породи, за да установят връзката между физическите характеристики на животните и поведението им.

Резултатите показват, че независимо от размера на кучета, формата на черепа влияе силно върху поведението.

Кучетата правят хората щастливи

Породите с къси носове по-често са любвеобилни и изпълнителни от тези с остри муцуни. Когато се чувстват заплашени от нещо странно за тях обаче, кучетата с тъпи муцуни реагират като добър пазач и демонстрират отбранителна агресивност - хапят, лаят и дишат учестено.

За разлика от тях животните с удължени муцуни по-често са плахи и внимателни, а и по-малко агресивни към непознати.

Дали с опитомяването на кучето не сме забили нож в гърба му?

Кучетата с тъпи муцуни изглеждат по-мили, защото очите им са разположени по-близо и са отпред. Затова зрението им вероятно прилича повече на човешкото. Така те могат и по-добре да следят какво им сочи човек.

Източник: БТА