Умереното пиене на бира подмладява, откриха български учени
Умереното пиене на бира подмладява, откриха български учени / www.sxc.hu

Бирата крие годинките и намалява стреса, това накратко е изводът от проучване на Института по криобиология и хранителни технологии в София. Условието е пивото да се консумира в умерени дози - до един литър на ден за мъжете и половин литър за жените.

Ако това условие се спазва, общата смъртност намалява с 10-20%, сочи проучването. Благоприятното въздействие на бирата се дължи на наличието в нея на полезната, но много рядко срещана молекула никотинамид рибозид.

Изследователите отбелязват, че това откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и всекидневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната възраст.

Учените успокояват също, че пивото не съдържа мазнини и холестерол, но за сметка на това е богато на лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Благодарение на това бирата не само не пречи на диети, но и може да стане част от тях. Благодарение на умерената употреба на бира, човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела. Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя, твърдят нашите учени. Хмелът намалява стреса и "отключва" ендорфините, които са хормоните на щастието.