/ iStock/Getty Images
Италиански уличен артист се бори с расизма, като превръща изрисувани свастики по стените във Верона в красиви изображения на сладкиши, предаде Ройтерс.

"Грижа се за моя град, като заменям символите на омразата с вкусни неща за ядене", разказва 39-годишният художник, чието истинското име е Пиер Паоло Спинаце, но се изявява като Чибо - италианската дума за храна.

Свастики на стената се превръщат в гигантски кексчета с лилава глазура, а изписаните думи "моят Хитлер" стават "моите мъфини". На Чибо му е необходим един ден, за да се справи със задачата.

Неотдавна някои от неговите 363 хиляди последователи в Инстаграм му съобщават, че свастики и расови обиди са изписани в малък тунел в покрайнините на Верона.

Уличният артист покрива думите с ярка рисунка на парче пица маргарита и салата капрезе - моцарела, домати и босилек. Свастиката пък се превръща в огромен червен домат. Изрисуването на всеки от хранителните продукти му отнема по около петнадесет минути, а минувачите в тунела се възхищават на работата му.
В последните години организации за защита на човешките права се оплакват, че се увеличат случаите на расизъм в Италия след масовата имиграция на африканци. Освен това фашистката култура и диктаторът Бенито Мусолини все още имат сериозен брой привърженици.

Уличният артист Чибо е много популярен във Верона, но има и врагове. Един от тях със спрей изписал на стена: "Чибо спи с включени лампи!". Заплахата била превърната в продукти за рецепта за приготвяне на ньоки.

 
БТА