Украинският президент Петро Порошенко поздрави певицата Джамала за невероятната й победа на конкурса Евровизия, предаде АФП.

Това беше едно невероятно изпълнение, една невероятна победа! Цяла Украйна Ви казва едно голямо благодаря, Джамала, написа в Twitter държавният глава.

Поли Генова напълни очите на зрителите със светлинно шоу (ВИДЕО)

Песента на Джамала "1944" разказва за депортирането от Крим на татарите, станало по нареждане на Сталин. Прабабата на певицата е била сред депортираните.

"Когато чужденците идват, когато влизат у вас, когато ви убиват и казват ние не сме виновни, не сме виновни", се пееше в първия куплет на песента на Джамала. Спомените за този ужас бяха съживени с анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. Хиляди татари бяха поставени под арест, а техните жилища претърсени. Лидерите на татарската общност в Крим получиха забрана от Москва да влизат на територията на полуострова, припомня АФП.

Русия протестира срещу участието на Украйна в конкурса заради политическия подтекст в песента на Джамала, смятан от Москва за противоречащ на регламента на конкурса, който забранява думите или жестовете от политическо или сходно естество. Организаторите на Евровизия обаче сметнаха, че думите в песента на Джамала са от историческо естество и одобриха песента й.

Невероятен успех: 4-то място за България на Евровизия (ВИДЕО)

Един от основните ръководители на бунта на Майдана, който през февруари преди две години доведе до отстраняване от власт на тогавашния проруски президент Виктор Янукович, заяви, че ще е уместно Украйна да организира следващата Евровизия на полуостров Крим.

Ще се изпълни една справедливост, ако следващата Евровизия се състои на историческата родна земя на Джамала - Крим в Украйна, написа в Twitter Мустафа Найем.

Украйна ликува с победа на певицата Джамала на Евровизия (ВИДЕО)
netinfo

Украинската певица Джамала благодари на всички фенове по време на пресконференция в Стокхолм след обявяването на резултатите от конкурса, предаде ТАСС. Тя отбеляза, че с нетърпение очаква провеждането на следващото му издание в Украйна. "За мен това е особена чест и голяма отговорност. Благодаря ви, че гласувахте за мен", заяви Джамала.

Кметът на Киев Виталий Кличко вече потвърди, че "Евровизия 2017" ще се състои в столицата на Украйна и едно от възможните места за нейното провеждане е комплексът "Олимпийски", предаде ТАСС.

"Киев за втори път ще бъде домакин на "Евровизия" и ние ще направим всичко възможно, за да проведем конкурса на възможно най-високо ниво", увери кметът. Кличко изтъкна, че градските власти трябва да се фокусират върху доброто състояние на инфраструктурите, на настаняването на участниците и на гостите на конкурса, на безопасността в столицата.

Стадион "Олимпийски" е най-старото спортно съоръжение в Украйна и през месец август комплексът ще отбележи своята 93-а годишнина. Последната реконструкция на стадиона датира от 2011 г. и той сега е защитен от дъжда с прозрачна козирка. "Олимпийски" разполага с най-голямото видеотабло в Украйна и може да посрещне 70 000 зрители.

Източник: БТА