Нарушените връзки между мозъчните мрежи, които регулират паметта и апетита, имат пряко отношение към индекса на телесна маса, особено при пациенти, които страдат от нарушения в храненето, водещи до затлъстяване. Това установи изследване на специалисти от Училището по медицина Перелман в университета на Пенсилвания, САЩ, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Какво се случва в тялото ни, ако откажем захарта

Изследването, публикувано в сп. "Нейчър", установи, че при затлъстелите хора са нарушени връзките между дорзолатералната префронтална мозъчна кора (dlHPC) и латерално разположените структури на хипоталамуса LH , които може да засегнат способността за контрол или за регулиране на емоционалните реакции при прием на храни.

Среднощното похапване може да е признак за психично разстройство

"Тези резултати показват, че при хората е възможно напълно различни зони на мозъка да увеличават риска от затлъстяване", каза старши авторът на изследването д-р Кейси Халперин, преподавател по неврохирургия и ръководител на катедрата по функционална нервохирургия в Пен Месидин. "Състоянията като хранителни разстройства и затлъстяване са далеч по-сложни от обичайния самоконтрол и здравословно хранене. Хората с такива състояния се нуждаят не от повече воля, а от терапевтична намеса, подобна на тази на електротехник, който може да свърже правилно отделни звена в мозъка", поясни д-р Халперин.

Хипокампусът, част от който е dlHPC, е областта от мозъка, отговорна за паметта, а LH е в хипоталамуса, отговорен за хомеостазата.
Антоанета Маркова/БТА