Даря Гудкова, диетолог и специалист по фитнес от веригата спортни клубове XFIT в Москва, препоръча на жените над 40 години някои храни за поддържане на идеална фигура.

На първо място експертът призова в ежедневното меню да присъстват задължително печено пилешко месо и риба, пише Edna.bg. Освен това здравният специалист посъветва да се включат храни, съдържащи калций и витамин D, който се съдържа в херингата, сьомгата, рибеното масло и жълтъците на яйцата.

"Калцият ще предотврати риска от свързани с възрастта заболявания като остеопороза и ще помогне за контрола на теглото", обясни Гудкова.

В същото време тя предлага да не се отказваме напълно от мазнините, кафето и алкохола. В първия случай се препоръчва да се обърне внимание на нерафинираните растителни масла, маслото (поне 82,5 процента мазнини), ядките, мазната риба и авокадото.

Друг хранителен продукт, който препоръчва е натуралното кисело мляко. То съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Само една чаша осигурява 49% от дневните нужди от калций. Киселото мляко е богато и на витамини от група В, особено витамин В12 и рибофлавин, които предпазват от сърдечни заболявания и някои вродени дефекти на невралната тръба. То съдържа впечатляващо количество протеин - около 12 грама на 200 грама кисело мляко. Доказано е, че протеинът стимулира метаболизма, като увеличава разхода на енергия или броя на калориите, които изгаряте през деня. Киселото мляко съдържа някои ключови хранителни вещества за поддържане на здравето на костите, включително калций, протеини, калий, фосфор, а понякога и витамин D. Всички тези витамини и минерали са особено полезни за предотвратяване на остеопороза - състояние, характеризиращо се с отслабване на костите.

Трябва да включите в менюто си и изварата. Тя е ценен източник на витамините от група С, А и В, но също така е богата на фолиева киселина. Изварата съдържа в състава си белтъчини, но и омега-3 и омега-6 мастни ненаситени киселини. Консумирането на извара е чудесно за поддържане на здраво сърце. Изварата е не само много полезен продукт, но и има свойството да засища глада за по-дълго време. Тя способства за по-бързата обмяна на веществата - именно затова изварата е вашият активен помощник в  борбата с излишните килограми, като същевременно с това се усвоява бързо от организма. 

Бобовите растения също са страхотен избор за поддържане на добра физическа форма. Бобовите храни идват във всякакви форми, размери и цветове и се консумират по най-различен начин, навсякъде по света. У нас, най-често консумираните са фасул, червен боб, нахут, леща, соя, грах и бакла. Бобовите храни са изключително богати на витамини, минерали, фибри, белтъчини, комплексни въглехидрати и дори полезни мазнини. Редовната консумация на бобови храни е свързана с редица здравословни ползи, като понижен риск от развитие на диабет тип 2, рак, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и остеопороза.

Не забравяйте и яйцата. Те са богати на хранителни вещества, имат високо съдържание на протеини - едни от най-важните градивни елементи на живота. Яйцата повишават нивата на „добрия“ холестерол и са отлични източници на Омега-3. Те помагат да се увеличи приема на хранителни вещества за здравословно стареене. Съдържащи 11 различни витамини и минерали, яйцата са лесен начин за увеличаване на приема на хранителни вещества. Също така са една от малкото храни, съдържащи витамин D, и са икономични, лесни за приготвяне и лесни за консумация.
 
Edna.bg