/ ThinkStock/Getty Images
Учени са забелязали неизвестни досега колонии от императорски пингвини в Антарктида на нови сателитни изображения, предаде Асошиейтед прес. 

Императорските пингвини, считани за "почти застрашени" от изчезване, са най-големите пингвини в света. Те отглеждат малките си по време на антарктическата зима върху участъци от замръзнал морски лед. Ако обаче ледът се разпадне, преди пиленцата да се оперят, повечето от тях ще загинат.

Според новото изследване поне някои императорски пингвини преместват колониите си, тъй като топящият се лед в резултат на изменението на климата застрашава местата за размножаване. 

Една колония от пингвини близо до залива Халей изглежда се е преместила на около 30 километра на изток, отбелязва Питър Фретуел, изследовател от Британската антарктическа служба. Той допълва, че нестабилните условия, започнали през 2016 г., са направили старото местоположение опасно.

"Императорските пингвини са се заели да търсят по-стабилен морски лед", казва Фретуел. 

Четирите новооткрити колонии вероятно са съществували от много години, но учените не са ги забелязали преди това. Това са предимно малки колонии, всяка от които наброяваща под 1000 размножаващи се двойки. 

Понастоящем на учените са известни 66 колонии от императорски пингвини. 

Новозабелязаните колонии не променят значително общата оценка на популацията - понастоящем тя е по-малко от около 300 000 размножаващи се двойки, но помагат на учените да проследят движението на пингвините.

Не става ясно дали някоя от новоустановените колонии може да е откъснала се група от други по-големи колонии. Изяснява се обаче, че местата за размножаване се променят, а затоплянето на света означава, че все повече пингвини ще се местят, коментират специалисти, които не са участвали в изследването.
 
Елена Христова/БТА