/ Istock
Еволюционни биолози от университета Флиндърс откриха фосил на най-древния известен сродник на коалата в Централна Австралия, съобщи Физ.орг. 

Фосилът е намерен в Пверте Марнте Марнте в австралийската Северна територия. Изследването му показва, че животното е било с размерите на съвременна домашна котка, и че вероятно се е хранело с меки листа. Вкаменелостите на мястото са датирани на около 25 милиона години, от епохата на олигоцена. Животното е наречено Lumakoala blackae. Находката се смята за важна, тъй като помага за изясняване на историята на еволюцията на бозайниците в Австралия, особено по време на 30-милионна празнина във фосилния запис.

Изследователският екип, в който участва учен от Университета на Салфорд и друг от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, се надява, че проучването на L. blackae ще даде информация за еволюцията на торбестите животни. За тази цел те са използвали фосилизираните останки като основа за компютърен анализ, който предполага, че L. blackae е бил член на сегашното семейство коали или може би поне доста близък роднина. Те отбелязват, че въпреки тези констатации, L. blackae е имал и черти, напомнящи на други древни торбести животни, като на изчезналите родове Chulpasia и Thylacotinga.

Откриването на L. blackae може да промени и разбирането ни за еволюционната история на Chulpasia и Thylacotinga, пишат учените в Сайънтифик рипортс.  Предишни данни предполагаха, че те може да са били свързани с торбести животни от днешна Южна Америка. Но съществуването на L. blackae предполага, че другите две същества може да са били ранни роднини на съвременните торбести, живеещи в Австралия.

На същото място на разкопки са открити два други древни вида коали. Учените  предполагат, че находките вероятно ще окажат голямо влияние върху изучаването на еволюцията на торбестите животни в Австралия, тъй като досега в Северната територия не са откривани други фосилизирани останки от предци на коала.
Христина Терзиева/БТА