У нас вече има Асоциация на домашните любимци
У нас вече има Асоциация на домашните любимци / netinfo

В Националния музей "Земята и хората" се състоя обявяването и представянето пред журналисти на Асоциацията на домашните любимци "ХИРОН", съобщиха организаторите.

Членове на Асоциацията са домашни любимци, представлявани от техните собственици. Председател на асоциацията е британската късокосместа котка Оливия, представлявана от своя стопанин д-р Богомил Рошев.

Д-р Иван Иванов, директор на Зоопарк-София, от името на животните в зоопарка, получи покана за асоциирането им в новоучредената асоциация.

Асоциацията на домашните любимци "ХИРОН" е учредена през месец септември 2006 г. Целта й е да помогне на собствениците на домашни любимци да се информират по-добре за тяхното отглеждане, хранене и грижи за здравето им.

В интернет сайта www.hironbg.org, поддържан от асоциацията всеки потребител може да намери подробна информация за правилното отглеждане, хранене и грижа за здравето на домашните любимци, да установи обратна връзка с ветеринарен специалист като зададе въпрос към него онлайн, както и списък с ветеринарни специалисти.

Асоциацията на домашните любимци е приела името на мъдрия кентавър Хирон. Той е полу-човек, полу-кон, син на Кронос и океанидата Филира, герой от древногръцката митология. Хирон се отдава на учение и натрупва много знания, включително изучава целебните свойства на билките; отличава се с мъдрост и добронамереност. Хирон представлява преплитане на човешкото и животинско начало в едно същество и взаимодействието между културата и природата.