/ iStock/Getty Images
За да удължите младостта на кожата си, трябва редовно и правилно да се грижите за нея - това е аксиома. Но също така е необходимо да се грижите за кожата и „отвътре”, като избирате продукти за хранене, които допринасят за подмладяването на кожата.

Вижте 10 супер храни, помагащи за борбата с бръчките:

1. Спанак

Учените са установили, че ежедневната консумация на спанак в продължение на 14 дни, подмладява кожата във всички възрасти с 38%. Спанакът съдържа голямо количество от антиоксиданти, които насърчават хидратацията на кожата, повишават еластичността й и способността да се справя с бръчките.

спанак
iStock/Getty Images

2. Бобови растения

Те са богати на хиалуронова киселина, която задържа водата. Именно липсата на влага в кожата допринася за образуването на бръчки. Но с възрастта количеството на тази киселина в човешкото тяло намалява и следователно „огледалото старее“.

3. Годжи бери

Уникалността на този плод е, че съдържа 500 пъти повече витамин С, отколкото портокалите. Те имат подмладяващ ефект. Витамин С допринася за образуването на колаген, който е отговорен за еластичността на нашата кожа.

Годжи бери
Thinkstock/Getty Images

4. Пуешко месо

Месото на тази птица съдържа протеина карнозин, който има благоприятен ефект върху забавянето на стареенето на кожата. Яжте пуешко месо поне веднъж седмично!

5. Ленено семе

Те съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат дори при тежки кожни заболявания.

Ленено семе за здрава коса
ThinkStock/Getty Images

6. Сини сливи

За да се появи резултат, човек трябва да яде по 5 сини сливи на ден, за да неутрализира свободните радикали, които допринасят за процеса на стареене на клетките, в това число и на кожата.

7. Цвекло

То съдържа антоцианин, който подпомага производството на колаген в кожата, което я прави по-стегната и еластична.

8. Маслини

Маслините съдържат олеинова киселина, която помага за подмладяване на кожните клетки, което води до премахване на бръчките.

зехтин
iStock/Getty Images

9. Шоколад

Използването на този продукт води до повишаване на притока на кръв към кожата и я прави гладка като на бебе.

10. Червен пипер

Червеният пипер съдържа антиоксиданти, които формират допълнителна защита от ултравиолетовите лъчи, състаряващи бързо дори и младата кожа.

червен пипер
ThinkStock/Getty Images

БГНЕС