/ iStock
Един от популярните методи за консервиране е замразяването, което ви позволява да запазите ценните качества на прясната храна дори през студения сезон. Не всички храни обаче понасят еднакво добре този процес – има и такива, които губят вкуса и хранителната си стойност при замразяване.

enlightenedНай-яркият пример са пресните домати. Те лесно се замразяват и след това се използват в супи, сосове или просто за салати. Но, уви, след размразяване доматите се превръщат лишен продукт не само от сочност и ярък аромат, но и от повечето витамини. Под въздействието на ниските температури термолабилните витамини С и А се разрушават, вкусът също се влошава.

enlightenedНе бива да замразявате и босилек. Този ароматен компонент на много ястия губи своя богат вкус и мирис при замразяване. Вместо пикантен, леко сладък аромат, размразеният босилек ще излъчва само тревисти нотки. Но именно богатият аромат и вкус са основният коз на това зелено.

enlightenedЯйца. При размразяване те губят повечето от полезните си свойства: съдържанието на витамин А, рибофлавин, холин и други хранителни вещества намалява. Освен това, когато се съхраняват във фризера за дълго време, структурата на яйцата се променя, поради което те могат да изглеждат неапетитни в готовото ястие.

enlightenedДеликатните сортове сирена - например синьо сирене. По време на процеса на замразяване и последващо размразяване текстурата на такива сирена се влошава, те стават ронливи и губят вкусовите си характеристики. 

enlightenedДруг продукт, който е по-добре да не се замразява, е авокадото. Този питателен плод, когато е изложен на ниски температури, губи не само нежната си каша, но и повечето от ценните си хранителни вещества, включително витамини и здравословни мазнини.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер