Темпът на еволюция трябва да се забърза според учени
Темпът на еволюция трябва да се забърза според учени / снимка: morguefile.com

Много видове ще трябва да ускорят еволюцията си 10 000 пъти, за да се приспособят към бързите климатични промени, които се очакват през следващите 100 години, сочат резултатите от изследване, цитирани от „Сайънс дейли”.

Експертът по екология и еволюционна биология от университета на Аризона Джон Уайънс анализирал колко бързо видове са се приспособили към различния климат в миналото и след това сравнил темповете на еволюцията им с тези на климатичните промени, прогнозирани до края на века.

Резултатите навеждат на мисълта, че много видове сухоземни гръбначни изглежда еволюират прекалено бавно, за да се приспособят към очакваното към 2100 г. драматично затопляне и могат да изчезнат от лицето на планетата, ако не се преместят другаде и не се аклиматизират.

Всеки вид има своя климатична ниша, свързана с температурите и валежите в района, където живее и може да оцелее, обяснява Уайънс.

„Например някои видове се срещат единствено в тропическите райони, други - в районите с по-хладен климат, трети живеят на голяма надморска височина, в планините, а четвърти - в пустините. Установихме, че общо погледнато, видовете обикновено се приспособяват към различни климатични условия с темпове от едва около 1 градус Целзий на 1 млн. години”, пише БТА.

„Ако обаче глобалните температури се покачат с около 4 градуса Целзий през следващите 100 години, както прогнозират от Междуправителствения съвет за изменения в климата, ще се получат големи различия в темповете. Тогава еволюцията такава, каквато сме я познавали досега, няма да е опция за много видове”, смята той.