/ iStock/Getty Images
Специалисти от Китай и САЩ са създали нов вид паста, която променя формата си в процеса на варене, пише сп. "Сайънс адвансис".

Как да ядем пица и паста без да надебеляваме

Първоначално пастата е плоска, което осигурява важно предимство - тя може да бъде опакована по-плътно от тестените изделия с разнообразни форми. Това позволява да се постигне до 60 % икономия от опаковки, което ще има положителен ефект върху околната среда.

Специалистите отбелязват, че по този начин няма да се трупат големи количества изхвърлени отпадъци, значителна част от които са именно опаковки. Новата паста променя формата си по време на термична обработка благодарение на специални "бразди", нанесени върху нея в процеса на производство.

Как да си направите прочутата италианска паста с рагу? (ВИДЕО)

За да изчислят броя и модела на браздите, които са необходими, за да може при последвало варене тестеното изделие да придобие желаната форма, учените са използвали компютърни симулации.

Резултатът - по време на приготвяне плоската паста се оформя като спирали, тръбички и други "завъртулки". Специалистите обясняват, че за създаването на пастата са почерпили вдъхновени от компактните плоски мебели, които спестяват място.
БТА