Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Учени в САЩ разработиха боя, която е "по-бяла от най-бялата, съществуваща сега", съобщи Би Би Си.

Направените тестове от изследователите в университета "Пардю" показват, че "ултрабялата боя" отразява повече от 98 процента от слънчевата светлина. Това означава, че тя може да допринесе за спестяване на енергия и в борбата с промените в климата.

Дами, не обличайте дрехи в тези цветове

Боядисването на покривите в бяло е подход за пестене на енергия, който вече се използва в някои големи градове.

Бялата боя от търговските мрежи отразява от 80 до 90 процента от слънчевата светлина, обяснява ръководителят на разработката проф. Сюлин Рюан от университета "Пардю" в щата Индиана.

Не боядисвайте спалнята си в тези цветове! (СНИМКИ)

"Разликата е голяма, защото всеки един процент отразена светлина се равнява на 10 вата по-малко енергия от Слънцето на квадратен метър". "Ако използвате нашата боя за покрив с площ от около 93 кв. м, получавате охлаждаща мощност от 10 киловата. Това е повече от централните климатични инсталации в повечето домове".

"Хладните" покриви се смятат за лесно решение срещу затоплянето в градовете. Ултрабялата боя съдържа бариев сулфат, който се използва също в козметиката и фотографската хартия.

"Използвахме много висока концентрация от частиците на съединението“, обясни проф. Руан. „Използвахме също различен размер частици, защото слънчевата светлина е с различни цветове на различните дължини на вълните".

Учените работят вече с компания за производството и продажбата на ултрабялата боя. Цената ѝ би трябвало да е сходна на тази на наличните на пазара.
БТА