/ iStock/Getty Images
Диетологът, специалист по рационално хранене и корекция на теглото Светлана Александрова разказа защо смокините, сините сливи, фурмите и сушените кайсии са особено полезни. Експертът също така предупреди за какви заболявания е по-добре да не се използват.

Как да се храним по време на коледните пости (ВИДЕО)

Сушените кайсии укрепват костната тъкан и подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система. Те влияят благоприятно и върху състоянието на кожата и косата, разкрива специалистът в интервю за "Подмосковски вести".

"Сливите сливи помагат за работата на стомаха, поддържат зрението, укрепват стените на кръвоносните съдове и нормализират кръвното налягане. Те са полезни и за малките деца."

Специалистът допълни, че фурмите подобряват нервната система и мозъчната дейност. А сушените смокини са особено препоръчителни за жените, тъй като запазват красотата си. Също така, използването на сушени плодове е отлична превенция на разширени вени.
Включете в менюто си сушени плодове – ето защо са толкова полезни

При затлъстяване, алергични реакции и остри стомашно-чревни заболявания обаче тези продукти са противопоказани, заключи експертът.