/ iStock/Getty Images
С тях ще облекчите хремата и треската, ще забравите и за умората
В студените есенни дни, когато организмът ни е лесно податлив на настинки и хрема, супата е едно от вълшебните лекарства в менюто ни. Ако подберете правилните съставки, супата се превръща в източник на витамини и минерали, с които да помогнем на тялото да се справи със симптомите на болестта. 



Ето три здравословни и вкусни идеи, които ще ви помогнат да се справите с хремата и настинката.

Пилешка супа

Пилешката супа е препоръчвана като лек за простудата в продължение на стотици години. Тя е изключително богата на витамини, минерали и протеини, хранителни вещества, от които тялото се нуждае в по-големи количества при настинка.

Лекарите съветват пилешката супа да се  и приема още при първите наченки на грип, изразяващи се с отпадналост, умора, температура, главоболие, кашлица.

Съчетаваща в себе си изобилие от съставки, тази супа помага да се възстановим по-бързо от неразположенията и дори да засилим имунитета си.

/ iStock/Getty Images

В свареното пилешко месо се съдържа протеинът цистеин, който действа благоприятно върху възпаленията и отока на лигавицата. В бялото месо има много цинк, важен за имунната система. Зеленчуците в супата - моркови, лук, чесън, магданоз, са източници на значими вещества като Витамин А, Витамин В-комплекс, магнезий, желязо, калций...

Десет природни средства, които помагат при настинка

Лучена супа 

Лучената супа е друга класическа рецепта, на която се приписват лечебни свойства. Лукът съдържа ценни вещества, които извеждат от тялото излишния секрет и токсините. 

Когато приготвят тази супа, може да добавите и лют червен пипер. Консумирането на пикантни храни втечнява хремата и изчиства синусите. А освен за намаляване на хремата, капсаицинът може да помогне и за намаляване на кашлицата.

iStock/Getty Images

Зеленчукова супа

Зеленчуковите супи носят витамини и минерали на организма. Те са едновременно засищащи, питателни и имуностимулиращи.  

Ето рецепта за идейна витаминозна зеленчукова супа: Необходими са морков, лук, чесън, магданоз, целина, домати, картофи, тиквички, зелен фасул, чушки, грах, копър. 

Първо задушавате в мазнина нарязаните лук, морков, чесън, магданоз и целина. После прибавяте настърганите домати, бульон и сол. Изчакайте да заври преди да прибавите нарязаните на кубчета картофи и тиквички, зеления фасул, нарязаните чушки и граха.

Оставете супата да ври, докато зеленчуците омекнат. А преди да сервирате добавете ситно нарязания копър.

/ iStock/Getty Images

Когато човек е болен, често няма апетит, но е важно да приема достатъчно течности. Затова в тези моменти на здравословно неразположение, супите се оказват най-верния избор. С правилните съставки те се превръщат в лечебен еликсир срещу хремата и настинките.