В студените есенни дни, когато организмът ни е лесно податлив на настинки и хрема, супата е едно от вълшебните лекарства в менюто ни. Ако подберете правилните съставки, супата се превръща в източник на витамини и минерали, с които да помогнем на тялото да се справи със симптомите на болестта.
Ето три здравословни и вкусни идеи, които ще ви помогнат да се справите с хремата и настинката.
Пилешка супа
Пилешката супа е препоръчвана като лек за простудата в продължение на стотици години. Тя е изключително богата на витамини, минерали и протеини, хранителни вещества, от които тялото се нуждае в по-големи количества при настинка.
Лекарите съветват пилешката супа да се и приема още при първите наченки на грип, изразяващи се с отпадналост, умора, температура, главоболие, кашлица.
Съчетаваща в себе си изобилие от съставки, тази супа помага да се възстановим по-бързо от неразположенията и дори да засилим имунитета си.
В свареното пилешко месо се съдържа протеинът цистеин, който действа благоприятно върху възпаленията и отока на лигавицата. В бялото месо има много цинк, важен за имунната система. Зеленчуците в супата - моркови, лук, чесън, магданоз, са източници на значими вещества като Витамин А, Витамин В-комплекс, магнезий, желязо, калций...
Десет природни средства, които помагат при настинка
Лучена супа
Лучената супа е друга класическа рецепта, на която се приписват лечебни свойства. Лукът съдържа ценни вещества, които извеждат от тялото излишния секрет и токсините.
Когато приготвят тази супа, може да добавите и лют червен пипер. Консумирането на пикантни храни втечнява хремата и изчиства синусите. А освен за намаляване на хремата, капсаицинът може да помогне и за намаляване на кашлицата.
Зеленчукова супа
Зеленчуковите супи носят витамини и минерали на организма. Те са едновременно засищащи, питателни и имуностимулиращи.
Ето рецепта за идейна витаминозна зеленчукова супа: Необходими са морков, лук, чесън, магданоз, целина, домати, картофи, тиквички, зелен фасул, чушки, грах, копър.
Първо задушавате в мазнина нарязаните лук, морков, чесън, магданоз и целина. После прибавяте настърганите домати, бульон и сол. Изчакайте да заври преди да прибавите нарязаните на кубчета картофи и тиквички, зеления фасул, нарязаните чушки и граха.
Оставете супата да ври, докато зеленчуците омекнат. А преди да сервирате добавете ситно нарязания копър.
Когато човек е болен, често няма апетит, но е важно да приема достатъчно течности. Затова в тези моменти на здравословно неразположение, супите се оказват най-верния избор. С правилните съставки те се превръщат в лечебен еликсир срещу хремата и настинките.
Ето три здравословни и вкусни идеи, които ще ви помогнат да се справите с хремата и настинката.
Пилешка супа
Пилешката супа е препоръчвана като лек за простудата в продължение на стотици години. Тя е изключително богата на витамини, минерали и протеини, хранителни вещества, от които тялото се нуждае в по-големи количества при настинка.
Лекарите съветват пилешката супа да се и приема още при първите наченки на грип, изразяващи се с отпадналост, умора, температура, главоболие, кашлица.
Съчетаваща в себе си изобилие от съставки, тази супа помага да се възстановим по-бързо от неразположенията и дори да засилим имунитета си.
/ iStock/Getty Images
Десет природни средства, които помагат при настинка
Лучена супа
Лучената супа е друга класическа рецепта, на която се приписват лечебни свойства. Лукът съдържа ценни вещества, които извеждат от тялото излишния секрет и токсините.
Когато приготвят тази супа, може да добавите и лют червен пипер. Консумирането на пикантни храни втечнява хремата и изчиства синусите. А освен за намаляване на хремата, капсаицинът може да помогне и за намаляване на кашлицата.
iStock/Getty Images
Зеленчуковите супи носят витамини и минерали на организма. Те са едновременно засищащи, питателни и имуностимулиращи.
Ето рецепта за идейна витаминозна зеленчукова супа: Необходими са морков, лук, чесън, магданоз, целина, домати, картофи, тиквички, зелен фасул, чушки, грах, копър.
Първо задушавате в мазнина нарязаните лук, морков, чесън, магданоз и целина. После прибавяте настърганите домати, бульон и сол. Изчакайте да заври преди да прибавите нарязаните на кубчета картофи и тиквички, зеления фасул, нарязаните чушки и граха.
Оставете супата да ври, докато зеленчуците омекнат. А преди да сервирате добавете ситно нарязания копър.
/ iStock/Getty Images