/ БГНЕС
Трима астронавти на НАСА и един руски космонавт се завърнаха на Земята тази сутрин след почти осеммесечен престой на борда на Международната космическа станция (МКС), който беше удължен заради проблемите с капсулата на "Боинг" и урагана "Милтън", предаде Асошиейтед прес.

Корабът на "Спейс Екс" се приземи с парашут рано тази сутрин в Мексиканския залив край бреговете на Флорида, след като се разкачи от МКС в средата на седмицата. 

Астронавтите на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат, Джанет Епс и руския космонавт Александър Гребьонкин трябваше да се върнат още преди два месеца. Но прибирането им се забави заради проблеми с новата капсула "Старлайнер" на компанията "Боинг", която се върна празна през септември заради опасения за безопасността. След това се намеси ураганът "Милтън", последван от още две седмици на силен вятър и бурно море, припомня Асошиейтед прес.

Четиримата поеха към МКС през месец март. Барат, единственият ветеран в мисията, който участва в мисията, признава, че наземните екипи за поддръжка е трябвало "отново да планират, настроят и да преработят всичко заедно с нас... и ни помогнаха да се справим с всички тези удари".

На борда на МКС те ще бъдат заместени от двамата пилоти-изпитатели на "Старлайнер" Буч Уилмор и Суни Уилямс, чиято мисия се проточи от осем дни до осем месеца, както и от двама астронавти, пристигнали на МКС преди четири седмици с кораба на "Спейс Екс". Четирима ще останат там до февруари.

Космическата станция отново е с обичайния си брой астронавти четирима американци и трима руснаци, след като месеци наред имаше повече повече хора, отбелязва Асошиейтед прес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Славянова/БТА