/ Istock
Българите имаме добро чувство за хумор и сме запазили топлината в отношенията си в много висока степен и дори виртуално, тези два фактора продължават да ни помагат да се справяме и да поддържаме достатъчна устойчивост - те са и това, което ще продължи да ни крепи. Това коментира за БТА доц. Маргарита Бакрачева по повод Първи април и можем ли да се усмихваме и да се шегуваме в днешната ситуация на пандемия от коронавирус.

smiley Усмивката, а особено споделената усмивка, носи щастие, а две от съставките на психичното благополучие са позитивни емоции и положителни взаимоотношения с другите.

smiley Когато останалите елементи като ангажираност, смисъл и постижения са поставени под въпрос от гледна точка на планиране и контрол, смехът е рецептата да се зареждаме краткотрайно, но често в личен план, за да почерпим сили да издържим, посочва тя.

смях
iStock/Getty Images

smiley Хуморът е вечната стратегия за справяне със стреса, позната от хилядолетия. Най-големият плюс е спонтанното му възникване, което помага да ни съпътства дори и в най-трудни моменти. Насочен към другите, към себе си, към събития и ситуации - той универсално води до спадане на напрежението, отбелязва психологът.

Според нея усмивката е единственият сигурен антидот на негативите, които понасяме. Тя е олицетворение на единствената положителна от универсалните базови емоции, с които се раждаме - радостта.

smiley Искрената усмивка помага за подаване на сигнали към мозъка и тялото, че ситуацията не е толкова опасна и по този начин противодейства и физиологично на отрицателното въздействие на стреса върху организма, който образува друг тип реакция и води до спад на имунната система. С две думи: искрената усмивка е здраве, обобщава тя.

смях
iStock/Getty Images

enlightenedПсихологът смята, че как ситуацията ще се отрази на психичното здраве на хората зависи от два основни фактора - единият е продължителността на кризата, а вторият - подаваната информация.

enlightenedИзследванията ни показват много силна динамика в реакциите на хората в трите момента: след обявяване на първите случаи на заразени в България, в момента на обявяване на налагането на карантина и към днешна дата, обяснява тя и допълва, че ние реагираме на това, което се случва и на информацията, която се подава.

смях
iStock/Getty Images

В случаите, в които от официални източници идва разнопосочна информация, това води до объркване и може да доведе до ескалиращ гняв.

enlightenedНегативната информация е добре да бъде ограничена и да се подава максимално еднопосочна информация, за да се получи по-висока степен на сигурност в ситуация, в която не усещаме почва под краката си и всичко е неизвестно, е мнението на доц. Бакрачева.

В ситуация, в която изразяваната от хората позиция е: "Нямам планове, нямам избор" и "Лошото свърши, идва страшното" е особено важно доброто обмисляне на възможно по-правилни решения, а не хвърлянето всеки ден на нови посоки и опити, което допълнително дестабилизира и поставя на изпитание търпението на хората, смята тя.

смях
iStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА