Слънчевата алергия е реакция на кожата на някои хора към ултравиолетовите лъчи на слънцето. Това е често срещано явление, което може да се прояви като червени петна, свръхчувствителност на кожата, свръхчувствителност на очите и дори кожни избелвания.

Най-често засегнати са хората с по-светла кожа, коса и очи, както и тези, които имат история на алергии в семейството си.

Слънчевата алергия може да се появи във всяка възраст, но е по-често при млади хора.

За да се предпазим от слънчевата алергия, е важно да избягваме дълготрайното излагане на слънце, особено в периода между 10 и 16 часа. Трябва да носим дрехи, които покриват кожата, шапки и слънчеви очила с UV защита. Използването на слънцезащитен крем с висок фактор е също много важно.

Ако вече имате слънчева алергия, може да се лекувате с кремове и лекарства, които намаляват възпалението и свръхчувствителността на кожата.

Когато симптомите на слънчева алергия се засилят, незабавно се насочете към лекуващия ви лекар. Той може да установи до колко е сериозно вашето състояние и дали е необходимо да ви бъдат изписани медикаменти.