Следобедният сън е полезен, ако не превишава час
Следобедният сън е полезен, ако не превишава час / Thinkstock/Getty Images

Следобедната дрямка е полезна, но само ако не превишава един час, съобщи АФП, позовавайки се на изследване на Токийския университет.

Спането по повече от един час следобед може да се окаже симптом за диабет тип 2, заявиха четиримата японски учени, автори на изследването.

Разкриха защо излежаването през уикенда ни изморява

Деветдесет процента от случаите на диабет са именно от тип 2, който се характеризира с невъзможността на организма да регулира нивото на захар в кръвта.

Учените са извършили общо 21 изследвания, включващи над 300 000 участници и са установили, че няма статистическа връзка межди продължителността на дрямката и риска от напълняване, но с увеличаването на времетраенето на следобедния сън рискът от диабет тип 2 прогресивно се покачва.

Успиването през уикенда води до затлъстяване

"Това проучване не доказва със сигурност, че дрямката през деня предизвиква диабет, а само че има връзка между двете, която трябва да бъде изследвана", подчерта Европейската асоциация за изучаване на диабета.

"Не трябва да пропускаме и вероятността да наблюдаваме инверсия. Може би хората, чието заболяване все още не е диагностицирано, изпитват нуждата да спят повече през деня", коментира изследването Пол Фероу, професор по епидемиология на рака в Кеймбриджкия университет, цитиран от БТА.

Още за здравословния сън и почивка:

Как правилно да наваксваме със съня?

Ето защо се наспиваме най-добре във вторник през нощта

До какво води липсата на сън при жените?

Да спим голи е не само секси, но и здравословно

Как се отразява недоспиването на жените

Лягането след 23:00 часа предразполага към напълняване