/ iStock/Getty Images
Метален монолит се е появил на хълм в Румъния, след което е изчезнал - социалните мрежи се забавляват с мистерията, обгръщаща тази реплика на обект, открит наскоро в пустиня в западната част на САЩ, предаде АФП.

Снимки на този монолит с височина четири метра бяха публикувани първо миналата седмица от местни медии в района на Нямц в североизточната част на Румъния.

Радиостанцията Журнал ФМ, която е получила в електронно съобщение сигнал за този обект, веднага е отишла на място, за да провери за какво става дума.

"Ние бяхме изненадани, което е най-малкото, което може да се каже, да открием метална структура, покрита със спираловидни мотиви", посочва радиото на своя сайт.

Мистерията се заплита: Загадъчният монолит, появил се в Юта, е изчезнал
 

Без прецедента в американския щат Юта, където блестяща триъгълна призма бе открита в средата на ноември от местни служители, информацията вероятно щеше да мине незабелязана, подчертава пред АФП Чиприан Соломон, журналист от радиото.

"Има много въпроси, които остават без отговор: защо в Нямц? Защо сега?", отбелязва той.

Докато румънският печат прояви слаб интерес към случая, социалните мрежи го коментираха нашироко.

Загадъчен монолит е открит в Юта (ВИДЕО)
 

Във видео, качено във Фейсбук, мъж коментира иронично обекта, който той определя като пошла репродукция на монолита от Юта. "В действителност това е само старо парче желязо, което някой е поставил там", казва той.

"Ние дори не сме способни да направим прилична реплика", написа Александру, докато други отбелязваха явното наличие на следи от заваряване.
 

Както и в Юта, "монолитът изчезна в понеделник, също така мистериозно, както се появи", посочи Журнал ФМ.

Загадъчният метален монолит с неизвестен произход, открит в пустиня в щата Юта, породи всевъзможно научнофантастични догадки. Новината за находката бързо се разпространи в интернет. Много потребители откриха прилики с причудливите извънземни монолити във филма "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик.
 
БТА