/ iStock/Getty Images
Синята морска мида е ядивна - месото й е вкусно, но може да съдържа микроскопични частици пластмаса, пестициди и бактерии, предаде AФП.

Тя поглъща всичко, позволява да се следи качеството на водата, и може би един ден ще допринесе за пречистването й.

"Това е суперфилтър на водата, който е с капацитет до 25 литра филтрирана вода дневно. Това е модел на биоакумулирането на замърсители." заяви френската експертка по морска биология Лейла Местерсем.

Храните, които могат да предизвикат алергия

Пестициди, бактерии, останки от медикаменти - мидите, които изпомпват и филтрират водата, за да се хранят с фитопланктон, ги складират. Затова са нужни стриктни санитарни правила, свързани с ядивните миди. Те отдавна са използвани като биоиндикатори за "здравето" на приютилите ги морета, езера и реки.

Замърсители се добавят към списъка с вещества, открити в тези мекотели. Става въпрос за микроскопични парченца пластмаса, бисфенол А, фталати. В рамките на започналата кампания на фондацията "Тара океан" екипът на Местерсем е поставил пълни с миди риболовни мрежи в естуарите на Темза, Елба и Сена. След като един месец са заливани с вода, мидите се събират, отварят се, замразяват се и се лиофилизират, за да се изследват хванатите като в капан частици и да се установи дали някои химични добавки са попаднали в тъканите.

На някои места миди и стриди са използвани, за да пречистват морската вода, отбелязаха специалистите.
 
 
БТА