Силната имунна система е ключ към доброто здраве. Благодарение нея организмът успява да се справи с редица предизвикателства - настинки, алергии и т.н. Здравата имунна система унищожава болестотворните бактерии и премахва увредената тъкан.

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Стресът, тютюнопушенето, алкохолът, недоспиването и непълноценното хранене отслабват имунната система. Вижте какво я засилва:

Поддържайте добра хигиена

Мийте ръцете си при всеки удобен случай. Не забравяйте, че миенето на ръцете е най-ефективният начин за предпазване от микробите. За да бъде максимално ефективно, миенето трябва да става с топла вода, да бъде енергично и да продължава между 15 до 30 секунди.

Движете се

Дори 30 минути упражнения на ден ще свършат чудесна работа. А можете да ги разделите и на три кратки серии. Специалистите препоръчват практикуването на прости упражнения, които всеки може да изпълнява.

Тук можете да видите десетте най-добри форми на тренировка, с които можете да започнете днес и да продължите докато решите.

Смейте се повече

Докато се смеете, организмът отделя полезни хормони, които помагат на имунната система. Смехът понижава кръвното налягане и преборва стреса.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Бъдете оптимисти

Опитайте се да бъдете оптимисти и да гледате положително на нещата. Според няколко изследвания песимистите са три пъти по-предразположени към ракови заболявания от оптимистите. Други проучвания показват, че голямата приятелска компания и позитивната енергия помагат на имунната система.

Един отличен начин за справяне със стреса

Хранете се здравословно

Яжте максимално много плодове, зеленчуци, риба, ядки и ограничено количество месо и по-малко сладко. Пийте зелен чай поне два пъти седмично. Много проучвания твърдят, че гъбите са едни от най-добрите бойци в студените и вирусни сезони.

Спете достатъчно

Човешкият организъм се нуждае от поне седем часа сън в денонощието. Всъщност учените съветват да спим толкова, колкото иска тялото ни. И допълват, че за пълноценното наспиване е важно в колко часа си лягаме. За възрастния човек добрият сън е този, който започва към полунощ и продължава до 7.00 ч. сутринта. Не забравяйте, че сред храните за здрав сън са черният шоколад, листните зеленчуци, ядките, рибата, бобовите култури, пълнозърнестите храни, авокадото, киселото мляко, бананите, сушените плодове.

Вижте как правилно да наваксвате със съня

Ограничете алкохола

Алкохолът доказано потиска имунната система, така че го ограничете или направо се откажете от него. Полезен алкохол няма, той е токсичен за клетките и редовното пиене е свързано с много повече рискове, отколкото се предполага, категорични са учените. Продължителното прекаляване с алкохола може дори да предизвика рак.

И последен съвет - пазете здравето си!