Сатиричният театър черпи зрителите си с вино и хапки
Сатиричният театър черпи зрителите си с вино и хапки / снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов”
Сатиричният театър черпи зрителите си с вино и хапки
60359
Сатиричният театър черпи зрителите си с вино и хапки
  • Сатиричният театър черпи зрителите си с вино и хапки

За някои от артистите от Сатиричния театър новата година започна с намалени заплати. Директорът му Калин Сърменов обясни решението с убеждението си, че тези, които работят малко, трябва да взимат по-малко пари, а тези, които играят повече, да имат по-високи заплати.

За зрителите на театъра новините в началото на 2013-та са само положителни. Те са свързани с новия час, в който ще започват спектаклите в Сатирата от февруари (19.30 ч.), удълженото времетраене на антракта, както и чашата вино и хапки по време на него.

Във връзка с 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов, чието име носи театърът, ще бъде учредена награда за драматургия. На церемония през април ще бъдат раздадени и още отличия, сред които и едно в памет на актьора Георги Калоянчев.

Решението спектаклите в Сатирата вече да започват в 19.30 ч. е взето с аргумента хората, които са до по-късно на работа и идват от другия край на столицата, да имат повече време да стигнат до театъра. Директорът му разказва, че често се случва, заради трафика, зрители да влизат в салона 10-15 минути след началото на дадено представление. Пак в името на тяхното удобство ще бъде удължено и времетраенето на антракта - до 30 минути. Целта е всеки да може спокойно да отиде до тоалетната.

Калин Сърменов обяснява: „Това е една генерална смяна на една логика, с която сме свикнали в годините. Но динамиката на времето изисква и ние да се променяме. Въпросът как да помогнем на нашия зрител да се чувства по-добре стои в основата. Ето защо искаме да дадем възможност на зрителя, в антракта, да не се изпотрепва в тоалетната. В тези до 30 минути, които ще бъде антрактът в зависимост от натоварването, идеята е той да се чувства добре. Освен това ще се опитаме, и вече го направихме, в антракта да има един комплимент от театъра към зрителите - чаша вино с кетъринг. Първият път, когато го направихме, беше доста неандерталско. Всички се нахвърлиха, имаше разсипано вино, имаше хора, които окупираха масата с яденето. Сигурно и това ще се случва в началото, но се надявам лека полека да заприличаме малко на Виена, Москва, на Прага, на малко по-логичните пространства, където хората отиват на театър, за да изживеят едно усещане, а не просто да отчетат, че са били на театър”.

През месец май в Сатиричния театър предстои и нов ремонт. Този път желанието на ръководството му е да се преобрази фоайето. Сърменов казва: „В момента ние изглеждаме доста прилично, но сме средностатистическо пространство, а не театрално пространство. Това театрално пространство трябва да го разработим и то да стане една магическа сграда, която отвън даже като я погледнеш и да си кажеш: Ейййй… И това ейййй вече да е част от това, че си забравил шефа, жена ти, детето, което иска ново колело... Иска ми се вътре фоайето да го направим като част от улица. От градски пейзаж. Да не е просто място, където си слагаме дрехите, а едно изключително място, където си слагаме дрехите. Идеята е местата, където се оставят дрехите да бъдат магазинчета, да има улица, кола, будка за вестници. Въобще хората да влязат в един по-приказен свят”.

Директорът на Сатирата обяснява и кои ще са новите заглавие в афиша му: „Здравко Митков репетира в момента, но не ми се иска да казвам името на пиесата, защото то няма да остане така. Това е една пиеса, която е по „Дон Жуан”. Казва се „Дон Жуан от Сохо”, но няма да остане така. След това Краси Ранков ще започне една пиеса, а след него и Теди Москов. Теди Москов има два варианта - или "Любовта към трите портокала" или „Кандид”. Бина Харалампиева също ще се включи като при нея идеята е премиерата й да е за новия сезон, тоест октомври. Заглавието, което обсъждаме е „Остап Бендер”.

По думите на Калин Сърменов с идеите, които има и спектаклите, които е обсъждано да станат част от програмата на Сатиричния театър, афишът му може да се запълни чак до 2015 г.