/ ThinkStock/Getty Images
Руските космонавти на борда на Международната космическа станция (МКС) ще посрещнат Нова година с шампанско и руска салата на снимка, съобщава РИА Новости.
 
По думите на члена на екипажа Андрей Борисенко, на празничната трапеза няма да присъства традиционното пенливо вино, тъй като в орбита са строго забранени всякакви газирани напитки. В условия на безтегловност ако бъде отворена истинска бутилка шампанско, тя ще се превърне в смес, която ще се разпилее в невероятен обем.

Какво ще е новогодишното меню на космонавтите на МКС?

Това би принудило космонавтите да се отдадат на продължително чистене. Освен това и алкохолът е забранен на МКС. Така че руският екип ще трябва да се задоволи само с картинките в празничната нощ.
 
Борисенко заяви, че колегите му с удоволствие са се заели с новогодишната украса на елхата с космически играчки. В съответствие с условията в космоса, коледното дърво виси от тавана с главата надолу.
 
Космонавтът сподели, че в космоса се запазва земната традиция да се правят подаръци. Те се подготвят още на Земята, дълго преди празника и екипажът ги взема със себе си в орбита. Даровете могат да бъдат доставяни и с товарния кораб "Прогрес" непосредствено преди Нова година.
БТА