/ Guliver/Getty Images
Негов е текстът към най-популярната песен на „Лед Цепелин” „Stairway to Heaven”
Британският музикант и вокал на легендарната група „Лед Цепелин” Робърт Плант навършва днес 70 години.
 
Робърт Плант е роден на 20 август 1948 г. в Уест Бромидж, Стафордшир, в семейството на строителен инженер. По майчина линия той има цигански корени. От дете се увлича от рокендрола, като негови кумира са Елвис Пресли и блус певците Уили Диксън и Робърт Джонсън.
 
Робърт Плант намекна за вероятно обединяване на "Лед Цепелин"

На 16 години Робърт Плант отказва да учи икономика и бяга от дома си. Той пее с местни групи, но се издържа с физически труд. През 1968 г. го чува Джими Пейдж, който търси вокал за новата си група. Двамата се оказват с еднакъв музикален вкус. Плант предлага да включат в групата и барабаниста Джон Бонам. Така се формира "Лед Цепелин". Първият ѝ концерт е на 25 октомври 1968 г.
 
За няколко години „Лед Цепелин” става една от най-значимите групи. Решаващо за това е творчеството на Плант, който е автор на песни с мистичин текстове. Негови са „Ramble On”, „The Battle of Evermore”, „Misty Mountain Hop”, които са повлияни от романите на Толкин. Негов е текстът към най-популярната песен на бандата „Stairway to Heaven”.
 
Песента на „Лед Цепелин” „Стълба към небето” не е плагиатство (ВИДЕО)

„Лед Цепелин” са най-популярни в средата на 70-те години на миналия век. През декември 1980 г. обаче, след смъртта на Джон Бонам, музикантите се разделят.

„Лед Цепелин” записват неиздавани досега песни за 50-ата си годишнина

Тиражът на албумите им надвишава 300 милиона. Групата е печелила много престижни награди, включително и пет „Грами”. През 1995 г. „Лед Цепелин” е въведена в Залата на славата на рокендрола.
БТА