/ iStock/Getty Images
Лансираният с много големи очаквания преди седем години дружелюбен хуманоиден робот Пепър непрекъснато губи работата си, защото хората очакват от него интелигентност на човек, съобщи в. "Дейли мейл".

Уволниха го от дом за възрастни хора, от погребален дом, от банка, от магазини. Сега той е пред пенсиониране, след като миналия месец производството му беше спряно за известно време.
 
Въпреки неуспехите създателите на Пепър от компанията "Софтбанк роботикс" твърдят, че той още има много предложения за работа. Може да преподава на деца, да помага в болници, например да мери температурата на пациентите, да забавлява гостите в ресторант.

Пепър беше създаден, така че да разпознава и реагира на човешки емоции, като се смее или изразява съчувствие. Той има камери и сензори, които да му помагат. Висок е 1,2 м и тежи 62 кг. Струва 1790 щатски долара.

Създателите на Пепър твърдят, че разбира 80 процента от разговорите и може да се учи от тях както на японски, така и на английски език. Рекламират го като отлична компания за възрасти хора и подходящ за работа на гари и магазини, но засега това не се потвърди.

От Пепър са произведени 27 000 броя. Търсенето е ограничено предимно заради цената.
БТА