Рязко преминаване към ограничителен режим на хранене още в първия ден след празниците би довело до стрес на организма ни, каза диотологът проф. Донка Байкова, цитирана от "Фокус".
Тя съветва след богатите трапези да приемаме чисти белтъчини. „Примерно, порция риба или порция пилешко, или заешко месо. Подходящо е също така през първия ден след празниците да приемаме млечен продукт. Със сигурност той ще ни е много полезен. Примерно постна мусака с извара или пък кисело мляко с броколи, карфиол и т.н., но в никакъв случай не трябва да преминаваме изведнъж към силно разтоварване", каза тя.
Следпразничното хранително разтоварване трябва да става бавно и постепенно, каза проф. Донка Байкова. Тя допълни, че при спазване на умерен режим, качените 2-3 килограма от обилната храна лесно могат да бъдат свалени.