Разтворимите фибри укрепват имунитета
Разтворимите фибри укрепват имунитета / снимка: sxc.hu

Разтворимите фибри, които се съдържат в овеса, ябълките и орехите, намаляват възпаленията, предизвикани от затлъстяването и укрепват имунната система, доказаха учени от университета на Илинойс.

Разтворимите влакна или фибри променят работата на имунните клетки, усилвайки техните антивъзпалителни свойства, които помагат за бързото възстановяване на силите след инфекции или болести. Учените установиха, че разтворимите фибри водят до увеличаване на производството на противовъзпалителния белтък интерлейкин-4.

При експеримент лабораторни мишки са получавали храни с ниско съдържание на мазнини и съдържащи разтворими или неразтворими фибри. След шест седмици животните са показали различна реакция при вкарването в организма на веществото липополизахарид, за да се имитира бактериално заразяване. Два часа след инжекцията от мишките, които са се хранели с разтворими фибри, са заболели само половината. Те също така са се възстановили и по-бързо, отколкото останалите, пише БГНЕС.

Медиците смятат, че разтворимите фибри компенсират някои негативни последици от затлъстяването, които са предизвикани от вътрешни възпалителни процеси. Препоръчаните ежедневни дози влакна в храненето трябва да са от 28 до 35 грама, но не всички влакна притежават противовъзпалителни свойства. Най-добър източник са морковите, ябълките, ягодите, орехи, овесените ядки, лещата. Неразтворимите влакна също са полезни за здравето и помагат на хранителната система, но не стимулират имунитета.