Разработват ваксина срещу онкозаболявания в БАН?
Разработват ваксина срещу онкозаболявания в БАН? / netinfo

Представен като "академик" Анатолий Акимов, заедно с представители на Центъра по алтернативна медицина в София, съобщиха на пресконференция, че в лаборатория на Българската академия на науките /БАН/ от половин година се разработва ваксина срещу рак.

По думите на онколога Лилия Сивчева, която работи към центъра, ваксината ще бъде прилагана срещу всички видове онкологични заболявания, без значение в кой стадий е болестта.

Единственото условие е пациентът да не е подлаган на терапия за лечение на рака, уточни тя. Лабораторията на БАН не беше назована поради тайната на проучването според Сивчева.

За първи път чувам и официални данни няма, че в каквато и да било лаборатория на БАН се прави подобна разработка, каза акад. Иван Юхновски, председател на БАН.

Сивчева поясни, че в момента за целта на разработването на ваксината, от здрави българи - доброволци се извлича имуноглобулин Г /продукт, който се произвежда от човешкия организъм и е един от основните носители на имунитета/, който се подлага на двойна обработка. След това той се инжектира в мишки и ако се окаже, че ваксината е ефективна - ще започнат изпитвания върху доброволци, допълни тя.

Всички законови изисквания за медикамента ще бъдат спазени, увери Сивчева. По думите й целта на ваксината е не превантивно действие, а лечение. След като ваксината бъде патентована и регистрирана, е предвидено имуноглобулин Г да се извлича от онкологичноболни пациенти и след обработката му да се инжектира отново на тях. Цената на ваксината ще бъде близо 600 лева.

Ако някой разработва ваксина, като използва за разработването й взета човешка кръв, отделя от нея плазма и екстрахира имуноглобулини без разрешение на изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, то се нарушава законът за кръвта и кръвните продукти, каза директорът на агенцията д-р Емил Христов. Никой не може да използва здрави доброволци и да изтегля от тях кръв извън официалния ред за взимане на кръв, регламентиран в закона, и да произвежда лекарствени продукти от кръвен произход.

На ниво лабораторни опити може да се правят такива изследвания, но когато се премине на етап включване на пациенти и здрави доброволци, независимо в какви процедури - не може без разрешение на Агенцията по лекарствата, каза д-р Христов в отговор на въпрос дали може в България да се прави разработка на ваксина срещу онкологични заболявания, без ИАЛ да е уведомена за това.

Ако някой използва кръв от пациенти, за да произвежда лекарствени продукти от кръвен произход, без да има издадено разрешение от ИАЛ, има нарушение на закона, допълни д-р Христов.

За първи път чувам за Центъра по алтернативна медицина, допълни д-р Христов. При най-малкото съмнение за извършване на закононарушение агенцията ще направи необходимите проверки. Ако се установи, че действително са извършвани експерименти със здрави доброволци или производство на лекарствен продукт за клинично изпитване, без да е издадено разрешение, ИАЛ ще приложи най-строго своите правомощия, увери директорът.

Анатолий Акимов е в България по покана на Центъра за алтернативна медицина. Предвижда се той да консултира създаването на апарат - ДНК клетъчен спектрален резонанс, който ще "улавя" бъдеща поява на раково заболяване, обясниха от центъра. Болестта ще бъде предсказана още преди да е нарушила целостта на клетката, според Сивчева. Според Иван Стоянов от центъра апаратът би струвал 12 млн. евро. /БТА/