/ Thinkstock/Getty Images
Учени от университета в Мериленд разработиха плат, който реагира на топлината на човешкото тяло - той охлажда или изолира от студа съобразно нашата температура, пише в. "Мейл он сънди".

Пет неща, за които не се знае с каква цел са направени (ВИДЕО)
 
Новият продукт е изработен от вълнен плат, но към него e прибавен супер тънък слой от проводим метал под формата на нановлакна. Материалът може да се пере и е само с 5 долара по-скъп от съществуващите в продажба спортни платове.
 
Екипът на проф. Мин Оуян изтъква, че дреха с новата материя ще позволи на офис служителите да не регулират климатиците в службата и да не свалят дрехите си, когато им стане топло. Тези настройки автоматично ще се поемат от новия плат, който ще променя проводимостта си на топлина според телесната температура на потребителя.

плат текстил
Thinkstock/Getty Images

В плата е вложен специален наноматериал. При повишаване на телесната температура, нишките на плата се свиват, създават електрически заряд, който отстранява топлината от тялото. Когато на човек му стане студено, материята от плата се разширява, като металът вкарва топлина отвън.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА