Косатките живеят на семейства и ловуват отборно, вкл. и срещу голямата бяла акула
Косатките живеят на семейства и ловуват отборно, вкл. и срещу голямата бяла акула / IStock
Присъствието на косатки, суперхищниците на океана, наречени също китове-убийци, е с голяма вероятност причината за изчезването на голямата бяла акула в крайбрежието на Кейптаун, според южноафриканско правителствено проучване, цитирано от Франс прес.

Големите бели акули изчезнаха от крайбрежните води, където е и любимата им плячка - тюлените, като някои експерти обвиниха за това лова на акули, други - използването на рибарски мрежи или свръхриболова.

Но резултатите от правителствено проучване на ЮАР дадоха друга насока на търсенето на виновниците. Според резултатите от изследване, проведено от екип от девет национални и международни експерти, косатки са започнали да ловуват бели акули в споменатите води. Те ги атакували заради любим деликатес – черния дроб на акулата.

През 2017 година в района на Гансбай бяха открити останките на 5 бели акули, убити от косатки. Друга акула от същия вид беше открита тази година на плажа. Броят на подобни на тези случаи може да се окаже много по-голям, твърди една от авторките на проучването Алисън Кок. Същият феномен бил наблюдаван и край бреговете на американския щат Калифорния.

В света съществуват 250 вида акули, като много тях попадат в списъка на защитените. В ЮАР 14 процента от всички видове акули са застрашени. Всяка година в световните морета и океани биват избивани 100 милиона акули.

Количество, което е два пъти по-голямо от това, което би поддържало популацията им на сегашното равнище, изтъкват специалисти.

Косатките, наричани още и орки, са най-големият вид делфини, изключително интелигентни и ловуващи в екип, те нямат съперник в океана. Освен човека...

Източник: БТА