Учени от Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че катеричките подреждат запасите си, като използват същата когнитивна стратегия като хората
Учени от Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че катеричките подреждат запасите си, като използват същата когнитивна стратегия като хората / ThinkStock/Getty Images
Катеричките сортират 10 000-те ядки, с които се запасяват годишно, както хората подреждат покупките си - по вид, качество и предпочитания, съобщи Скай нюз.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че катеричките подреждат запасите си, като използват същата когнитивна стратегия като хората - организират информацията в по-големи категории.

Катерици обявиха война на коледната украса в Торонто 

Най-често катеричките слагат в едно скривалище ядки само от един вид. Ако ги събират само в един район, крият отделно различните ядки. Ако шарят из няколко територии, избягват да складират на места, където вече са скрили храна.

Разкриха сексистка несправедливост в живота на катериците в Аляска

Учените са дали на катеричките, с които са работили, по 16 ядки - подредени на редове по четири еднакви, или разбъркани, и са ги наблюдавали какво правят с GPS навигатори.
БТА