/ Istock
По време на гръко-римския период забързаният начин на живот на жителите на градовете е довел до появата на ранна форма на бързо хранене в термополиум - щанд или малък магазин, в който се предлага бърза и достъпна храна. Самото име произлиза от гръцките думи thermos (горещ) и poleo (продавам), което подчертава основната им функция, съобщи Heritage Daily.

Те са били посещавани предимно от ниските и средните класи, живеещи в insulae (жилищни сгради), което е довело до това, че термополиите са били презирани от висшите класи.

Термополиите обикновено са имали Г-образен каменен плот, вграден в теракотени буркани (наречени dolia) за съхраняване и излагане на топли и студени готови за консумация храни или напитки.

По-екстравагантните термополи са били украсени с цветни фрески или мозайки, изобразяващи различни храни, животни или митологични сцени, които са изпълнявали както декоративна, така и информационна функция за рекламиране на някои от вариантите на менюто.

Предложенията за бързо хранене са били разнообразни и съобразени с местните вкусове и наличните съставки.

Популярни са супите и яхниите, приготвени от различни видове месо и морски дарове. В готвените протеинови ястия се използвали патица, пиле, коза, прасе, риба и сухоземни охлюви, често придружени от зеленчуци или гарум - ферментирал рибен сос. Безмесните закуски се предлагали със сезонни плодове и сирена, както и с хляб и сладкиши.

Предлагали се и напитки, като например вина, смесени с вода или подправки, а за по-ниските класи - напитка, приготвена чрез смесване на вода и винен оцет, известна като Posca.

Термополиите, открити на места като Помпей и Херкулан, показват, че бързото хранене не е само модерна иновация, но е било широко популярно и в древността.

В известен смисъл термополиите в Древен Рим са предшественици на ресторантите за бързо хранене, които познаваме днес. Те са изпълнявали жизненоважна функция в градския живот, задоволявайки нуждите на разнообразното население.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС