Първият сателит, произведен от дърво, ще бъде изстрелян с ракета на "Спейс Екс" през септември, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на японски учени.

Експерименталният сателит е разработка на университета в Киото и на компанията "Сумимото форестри". Размерите на устройството с форма на куб са 10 см от всяка страна.

Учените очакват дървото да изгори напълно при навлизането в атмосферата, което ще предотврати образуването на метални частици при завръщането на сателита на Земята.

Сателитите, които не са произведени от метал, трябва да имат предимство, каза астронавтът и професор по космически науки в университета в Токио Такао Дои на пресконференция. 

Сателитът "ЛигноСат" (LignoSat) е изработен от магнолия. Той ще бъде предоставен на японската космическа агенция ДЖАКСА през следващата седмица. Сателитът ще бъде изстрелян с ракета на "Спейс Екс" през септември от космическия център "Кенеди" в посока към Международната космическа станция (МКС). Издръжливостта и здравината на устройството ще бъдат тествани на експерименталния модул на МКС. Данните ще бъдат изпратени на учените, които ще проверят дали сателитът може да издържи на екстремна промяна в температурите, каза пред АФП говорител на "Сумимото форестри". 
 

Във вторник тази седмица ракета изведе друг сателит - съвместна разработка на Европейската космическа агенция (ЕКА) и ДЖАКСА. Изстрелването беше от Калифорния, а целта е изучаване на ролята на облаците в борбата с климатичните промени. Сателитът "Ърткеър" (EarthCARE) ще бъде  в орбита на около 400 км разстояние от Земята в продължение на три години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Розалия Благоева/БТА