/ Gulliver/Getty Images
Компанията "Спейс Екс" на Илон Мъск получи разрешение да наеме втори комплекс за изстрелване на ракети във военна база в Калифорния, предаде Ройтерс, като цитира военновъздушните сили на САЩ.

По силата на договора за лизинг "Спейс Екс" ще изстрелва ракетите си "Фалкон" и от "Спейс лонч комплекс - 6" във военновъздушната база "Ванденберг". Това е военна площадка за изстрелване, разположена северно от Лос Анджелис, където компанията вече разполага с едно подобно съоръжение. "Спейс Екс" използва още две стартови площадки във Флорида, както и частната си база в южната част на Тексас.
В разпространеното изявлението не се споменава продължителността на договора за наем.

Новата площадка за изстрелване, освободена миналата година от съвместно предприятие на "Боинг" и "Локхийд" - "Юнайтед лонч алайънс", дава на "Спейс Екс" повече възможности при все по-натоварения график за изстрелване на търговски, правителствени и вътрешни спътници.
Военновъздушната база "Ванденберг" позволява изстрелвания в южна траектория над Тихия океан, която често се използва за наблюдение на времето, за военни или шпионски спътници.

Предоставянето на новия космическия стартов комплекс на "Спейс Екс" става в момент, когато започва надпреварата между компаниите за участие в програма на Пентагона за космически изстрелвания в областта на сигурността, която се очаква да започне през следващата година, отбелязва Ройтерс.
Теодора Славянова/БТА