/ Istock
Психолози от Великобритания са установили, че гневът към партньора може да помогне на двойката да укрепи връзката си, пише сп. "Personality and Individual Differences".

Авторите на изследването от университета на Съри са анализирали влиянието на гнева, презрението и отвращението върху приятелските и романтичните отношения. Те са стигнали до извода, че понякога враждебните емоции помагат за преодоляване на противоречията

Изследователите са оценили доколко хората се влияят от проявата на различни негативни чувства и как обикновено реагират на тях.

Според експертите, макар и парадоксално, враждебните емоции понякога трябва да се изразяват, ако хората планират да останат заедно дълго време. На първо място това се отнася за гнева, защото той помага да се промени поведението на партньора. Например, когато жената упрекне мъжа, че е забравил годишнината от връзката им, това намалява вероятността от подобна грешка в бъдеще.

Контролирайте гнева си: Експерти дават съвети за здравословно справяне с емоциите

Силата на гнева е свързана и с предприемането на коригиращи действия. Колкото по-ядосани са били хората на партньора си, толкова по-вероятно е техният спътник или спътница да се опита да поправи грешката си, обясняват изследователите.

Учените обаче предупреждават, че презрението и отвращението са изключително разрушителни емоции, чието проявление най-вероятно ще доведе до чувство на взаимно неудовлетворение и разпадане на двойката или дори до развод.
Елена Христова/БТА