Проветряването на домовете ни не е толкова ефикасно колкото си мислим. Химикалите, освободени по време на чистене и готвене, остават по стените, мебелите и други повърхности, вместо да бъдат отнесени, когато отворим прозореца, съобщи сп. "Ню сайънтист".
Учени от университета на Торонто изследваха задържането на 18 често срещани химикали в помещенията в псевдокъща. Някои от тях като карбоксилната киселина, се освобождават при готвене, други - при чистене. Дали с натрупването по повърхностите стават вредни, още не е известно.
Къде грешим, когато се вихрим в кухнята (СНИМКИ)
Тези химикали са летливи - изпаряват се във въздуха. Специалистите са искали да установят дали се задържат по повърхностите. За целта доброволци са имитирали ежедневни домакински дейности, а след това учените са измервали наличието на 18-те химикала във въздуха, проветрявали са помещенията и отново са правели измервания.
Проветряването за 15 и дори за 30 минути не променило никак ситуацията. Химикалите скоро след това достигали същите нива.
Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове? (ВИДЕО)
Нивата на химикалите в домовете не са толкова високи, че да предизвикват притеснения. Те обаче се увеличават след готвене или чистене.
"Съвременните домове са с все по-добра изолация, защото се стремим да запазваме енергията - каза Франк Кели от лондонския "Кингс колидж". Това може да е лошо за качеството на въздуха, освен ако не бъде предвидена механична вентилационна система".
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Учени от университета на Торонто изследваха задържането на 18 често срещани химикали в помещенията в псевдокъща. Някои от тях като карбоксилната киселина, се освобождават при готвене, други - при чистене. Дали с натрупването по повърхностите стават вредни, още не е известно.
Къде грешим, когато се вихрим в кухнята (СНИМКИ)
Тези химикали са летливи - изпаряват се във въздуха. Специалистите са искали да установят дали се задържат по повърхностите. За целта доброволци са имитирали ежедневни домакински дейности, а след това учените са измервали наличието на 18-те химикала във въздуха, проветрявали са помещенията и отново са правели измервания.
Проветряването за 15 и дори за 30 минути не променило никак ситуацията. Химикалите скоро след това достигали същите нива.
Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове? (ВИДЕО)
Нивата на химикалите в домовете не са толкова високи, че да предизвикват притеснения. Те обаче се увеличават след готвене или чистене.
"Съвременните домове са с все по-добра изолация, защото се стремим да запазваме енергията - каза Франк Кели от лондонския "Кингс колидж". Това може да е лошо за качеството на въздуха, освен ако не бъде предвидена механична вентилационна система".
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук