Производителността на труда при американците е най-голяма
Производителността на труда при американците е най-голяма / netinfo

Въпреки че производителността на труда расте в световен мащаб, разликата между развитите и останалите страни продължава да е голяма, пише чешкият ежедневник "Лидове новини", като се позовава на последните данни на базираната в Женева Световната организация по труда (СОТ).

Начело в списъка са американците, които работят най-дълго и носят най-големи печалби на фирмите си. Американският работник заработва за нуждите на обществото 63,8 хиляди долара годишно, посочва БТА. Чувствително по-назад е втората в класацията Ирландия с близо 56 хиляди долара годишно на работник. Следват Люксембург, Белгия и Франция с около 54 000 долара на работник.

Чехите, според "Лидове новини", изостават по този показател не само в световен мащаб, но и от съседите си. Производителността на труда на един чех е 23 452 долара. За сравнение словакът заработва 28 209 долара, унгарецът - 23 788, а полякът - 23 667.

Тъй като американците работят по-дълго време, тази класация не е съвсем точна, отчита СОТ. Ето защо организацията е изготвила и друга класация за почасовата производителност на труда. Според нея първи са норвежците с 37,99 долара на час пред американците с 35,63 долара, пише "Лидове новини".