Продава се... розов диамант
Продава се... розов диамант / снимкa: www.sxc.hu

Рядък петкаратов розов диамант ще бъде продаден на търг в Хонг Конг през декември от аукционна къща „Кристис", която очаква камъкът да се приближи до рекордна цена заради безстрашието, с което купуват водещите азиатски колекционери, предаде Ройтерс.

Очаква се бижуто да бъде продадено за пет до седем милиона долара, като по този начин ще се доближи до настоящия световен рекорд за розов диамант - 7,4 милиона долара, платени за 19-каратов камък на търг в Женева през 1994 г. Въпреки че е само една четвърт от размера на носителя на настоящия световен рекорд и не е в отлично състояние, ярко розовият цвят на диаманта е считан за близък до идеалния и аукционната къща го определя като камъка с един от най-добрите цветове през последните години, пише БГНЕС.

"Много рядко срещано е камък с такова високо качество да се появи на пазара с отлични оценки за цвят, сечение, яркост и тегло в карати. Това петкаратово ярко розово бижу съчетава най-доброто от всички критерии", обяснява Франсоа Кюриел от аукционна къща „Кристис".