Червените катерици се срещат рядко в Шотландия и тяхната популация продължава да намалява. Те са около 120 хиляди, сравнено с 2,5 милиона сиви катерици.
Червените катерици се срещат рядко в Шотландия и тяхната популация продължава да намалява. Те са около 120 хиляди, сравнено с 2,5 милиона сиви катерици. / ThinkStock/Getty Images
Изключително рядка бяла катерица беше забелязана край къща за гости в шотландския град Питлохри, пише в. "Дейли мейл".

Според експертите, тя не е албинос - те се раждат без пигментация и с червени очи. Цветът на катерицата се дължи на генна мутация, която се проявява при един от милион гризачи. Тя обаче запазва черния цвят на очите. Животното е един от четирите бели екземпляра във Великобритания.
Червените катерици се срещат рядко в страната и тяхната популация продължава да намалява. Те са около 120 хиляди, сравнено с 2,5 милиона сиви катерици. Специалистите смятат, че "призрачният" дребен гризач принадлежи към редкия вид, заради формата на ушите.
"Когато я видиш за пръв път, дъхът ти спира", каза собственикът на къщата за гости Мартин Андерсън.

Катерица клептоман краде тоалетната хартия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Бялата катерица се появила в градината в началото на лятото.
Забелязал я един от туристите от САЩ, докато закусвал.

Природозащитници настояват бялата катерица да бъде оставена да живее живота си на спокойствие и наблюденията върху нея да са от разстояние. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА