Натали Портман играе ролята на Падме Амидала в „Междузвездни войни“
Натали Портман играе ролята на Падме Амидала в „Междузвездни войни“ / Gulliver/Getty Images
Героините от култова космическа сага "Междузвездни войни" се обличат по-оскъдно и стават по-безпомощни, когато се сблъскат с любовта, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. "Fashion and Textiles".

Най-великите филмови героини в историята (СНИМКИ)
 
Проучването на специалисти от университета на Флорида, обхванало двете силни героини в сагата - Падме Амидала и принцеса Лея, показва как силите им отслабват, когато се изправят пред любовната мощ. Героините, в образите на които се превъплъщават актрисите Натали Портман и Кари Фишър, обикновено носят величествени и богато украсени одежди, когато защитават империи. Тези дрехи обаче стават по-оскъдни, когато Падме Амидала и принцеса Лея са подвластни на любовта.

Най-сексапилните филмови герои в историята (СНИМКИ)
 
Филмите от сагата разкриват как отслабва властта на двете водещи героини, когато сюжетът се потапя в романтика.
 
Изследването се появява в момент, когато движението #АзСъщо срещу сексуалния тормоз в Холивуд прерасна в борба за равенство между половете и по-достойни роли за жените. Във филмите, както и в действителността, не е необходимо жените да "сдават" контрола, само защото са романтично обвързани, смята съавторката на проучването Мери Кинг.

Филмите с доминиращо женско присъствие печелят по-добре
 
"Кинодейците трябва да показват жените като лидери и романтични партньорки едновременно. Не е необходимо да бъдем само едното или другото. В тази насока се отбелязва известен напредък, но има още толкова много да се направи", казва Кинг. 
При първата си "среща" с Амидала, зрителят вижда богато облечена 14-годишна кралица, която притежава власт и взима важни решения. Когато обаче декларира любовта си към Анакин - бъдещият Дарт Вейдър, героинята се появява в прилепнало по тялото облекло с разголен пъп и има нужда от неговата помощ в битка.
Най-популярните герои в историята на киното и телевизията

Като водач на бунт принцеса Лея е представена със свободно падаща бяла рокля. Героинята обаче остава най-известна със знаковия си бански, който носи като безсилна робиня на Джаба, след като е заловена при опит да освободи любимия си Хан Соло.
За целите на изследването авторите са анализирали 34 костюма, носени от двете героини в 118 сцени в шест филма от поредицата "Междузвездни войни"
 
"Към представянето пред публика на групи хора, в този случай жени, трябва да се подхожда внимателно. Да, дайте ни великолепни костюми, но не омаловажавайте ролята ни, само защото ги носим", допълва Мери Кинг.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА