Претендентите за Изгряваща звезда на БАФТА
Претендентите за Изгряваща звезда на БАФТА / Guliver/Getty Images

Актрисата от САЩ Дакота Джонсън, прочула се ролята си във филма по еротичния бестселър "Петдесет нюанса сиво", и британският актьор Джон Бойега - един от новите герои в "Междузвездни войни: Силата се пробужда", са включени в краткия списък от петима претенденти за наградата "Изгряваща звезда" на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), съобщи Би Би Си.

За приза ще се съревновават още актрисата от САЩ Бри Ларсън ("Стая"), британският актьор Тарън Еджъртън ("Kingsman: Тайните служби") и британската актриса Бел Поули ("Дневникът на една тийнейджърка").

Топ звездите на IMDB за 2015 година

"Изгряваща звезда" е единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката. Призът се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното. Победителят ще бъде обявен на церемонията по връчването на наградите БАФТА на 14 февруари.

Сред предишните носители на приза "Изгряваща звезда" са Джеймс Макавой, Ева Грийн, Шая Лабьоф, Кристен Стюарт, Уил Полтър.

Миналата година наградата получи Джак О'Конъл.

Източник: БТА