/ ThinkStock/Getty Images
По това време на годината погледите на астрономи и любители са насочени към небесата. Причината е метеорният поток Персеиди, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, пише в. "Дейли експрес".

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един най-впечатляващите "звездопади", се виждат около 100 метеора на час. Тази година вперените в нощното небе очи ще наблюдават между 60 и 80 "падащи звезди" на час, като е възможно гледката да бъде осуетена от почти пълната Луна.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

Огромен метеорит падна в поле в Индия (СНИМКИ)

Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

Изстреляха сателит за изкуствен метеоритен дъжд

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет.

Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би продължил една минута, вместо пет часа със самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса - около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

На кои планети има подходящи условия за поява на живот?

Още един метеорен поток е активен в момента - Южни Делта Аквариди, чийто максимум беше в края на юли.

Следващите небесни спектакли, които почитателите им ще могат да наблюдават, са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, пиковете на които са съответно в началото и края на октомври. Следват метеорните потоци Леониди през ноември, и декемврийските - впечатляващите Джеминиди и "скромните" Урсиди.
БТА