/ / iStock/Getty Images
В пика на метеорния поток, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани между 60 и 200 падащи звезди на час
Любителите на небесните спектакли тази нощ могат да наблюдават пика на метеорния поток Квадрантиди - един от най-кратките, но същевременно най-впечатляващи „звездопади“ през годината, съобщават Си Би Ес и ТАСС.

Квадрантидите, известни с ярките си „огнени кълба“, са активни от 28 декември до 12 януари. Максимумът им обикновено е около 3 или 4 януари.
 

В пика на метеорния поток, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани между 60 и 200 падащи звезди на час. Тази нощ се очакват около 120 метеора на час, отбелязва ТАСС.

Предстои пикът на най-впечатляващите падащи звезди

Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо, и в частност в Европа. Добрата новина за поклонниците на явлението е, че тази година лунната светлина няма да попречи на спектакъла.
 

За разлика от други метеорни потоци като Персеиди или Джеминиди, максимумът на които продължава около два дни, пикът на Квадрантидите трае само няколко часа. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) е между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.

Изстреляха сателит за изкуствен метеоритен дъжд

Метеорният поток Квадрантиди дължи името си на „покойното“ съзвездие Квадранс Муралис (Стенен Квадрант). То остава извън списъка със съзвездия, изготвен през 1922 г. от Международния астрономически съюз. Тъй като метеорният поток вече е кръстен на въпросното съзвездие, наименованието му остава непроменено. Влизащите в състава на Квадранс Муралис звезди са „разпределени“ между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.
 

Произходът на метеорния поток Квадрантиди остава загадка за астрономите, но се смята, че е свързан с астероида 2003 EH1. Това прави звездопада необичаен, тъй като повечето метеорни потоци произхождат от комети.
БТА