/ NOVA
Съществува прост и нестандартен начин за справяне с есенната депресия.

Есенната тъга вече се усеща от някои, но можете да я победите с помощта на ярка украса на дома си и подходящо осветление. Как работи това разказва московският психиатър Виктор Хаников в интервю за радио „Спутник”.

Една от причините за спада на настроението ни през есенните месеци е намаляването на количеството слънчева светлина. Облачното време, съчетано с по-кратки светли часове на денонощието, води до намаляване на производството на хормоните на щастието като серотонин. През септември това се забелязва най-добре заради наближаващото есенно равноденствие, казва Хаников.

"Есента е сезонът, в който повечето хора чувстват внезапни спадове в настроението. Стресовете, които през лятото или зимата не биха имали толкова силен ефект върху човека, сега ни правят по-чувствителни и уязвими. Това се случва, защото светлината през деня намалява. Сега наближаваме есенното равноденствие и яркостта на слънчевите лъчи спада В този момент започват депресивните разстройства“, каза психиатърът.

Можете да подобрите настроението си и в такива условия, но ще трябва да харчите пари за електричество, казва Хаников.

"Ако дневната светлина намалее, тогава човек не трябва да се страхува от високите сметки за ток и да си осигурява повече и по-ярка светлина. Има специални лампи, които постепенно увеличават яркостта си след четири сутринта. Ако човек трябва да стане рано за работа, в стаята му може да има почти „слънчево осветление”. Тъй като на небето има по-малко слънце, тогава трябва да създадете повече светлина у дома и да не пестите, а да запалите ярки лампи. Можете също така да създадете празнично настроение, като украсите дома си с ярки цветя или картини", съветва психиатърът.
БГНЕС