/ Снимка: Дарик, архив
В разгара на лятото сме и на пазара има огромно количество праскови. Освен че са много вкусни, особено когато са в сезона си, те са източник и на редица ползи за здравето.
 

Тези вкусни плодове са много богати на витамин С, отговорен за производството и правилното функциониране на клетките, както и на витамин А, който подсилва мембраните на клетките от респираторния тракт, като така предпазва от навлизането на микроби в кръвния поток. Прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет.
 
Грижат се за правилното функциониране на храносмилателната система и регулират нивата на кръвната захар. Прасковите съдържат и пребиотици, които подхранват добрите бактерии и имат противовъзпалителни качества.

ThinkStock/Getty Images

В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които контролират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, които усилват усещането за ситост. Освен това, естествената сладост на прасковите ни е достатъчна, за да ни спре от това да посегнем към много по-калорични десерти.
 
С една праскова получаваме около 8% от дневната доза калий, който пък поддържа кръвното налягане в норма. Калият е естествен диуретик и спомага за извеждането на излишната течност и сол от организма, като така намалява напрежението върху сърцето и артериите.
 
Полифенолите, които се съдържат в тези плодове, могат да намалят растежа и разпространението на някои видове рак.  
 
Не трябва да забравяме също, че прасковите са много полезни за очите и мозъка.
 
Така че ако все още не сте добавили в лятното си меню тези вкусни плодове, поправете веднага тази грешка!