/ Gulliver/Getty Images
В Лос Анджелис се открива 91-вата церемония за наградите "Оскар"
В Лос Анджелис се вдига завесата за 91-ата церемония за наградите "Оскар", финалният акорд на наградния кинематографически сезон в Холивуд, който тази година може да поднесе доста изненади, предрича АФП.
 
Американската академия за кинематографично изкуство и наука ще присъди общо 24 позлатени статуетки на годишната си пищна церемония в театър "Долби" тази нощ българско време.
 
Изненади, куриози и пренебрегнати звезди на номинациите за Оскар 2019

На коя ли лента членовете на американската киноакадемия ще окажат най-високата чест, като я определят за най-добър филм за 2018 г. Дали това ще бъде "Рома" - един вълнуващ черно-бял киноразказ за Мексико от 70-те години на миналия век, на режисьора Алфонсо Куарон? Или предпочитанията на 9700-те членове ще наклонят към "Зелената книга" - историята за дружбата между чернокож класически пианист и неговия итало-американски шофьор, ситуирана в расисткия Юг на САЩ през миналия век?

Gulliver/Getty Images

Ще излезе ли късметът на "Фаворитката" - игрива историческа комедия за царуването кралица Ана Стюарт през 18-и век?
 
15 почти невероятни факта за 91-вите награди Оскар

И "Рома" и "Фаворитката" са с по 10 номинации и явно главното съревнование ще бъде между тези две продукции, вещаят специалистите. Но и останалите номинирани шест ленти няма да се дадат без бой, отбелязва АФП.

Gulliver/Getty Images

Една от главните изненади тази година ще бъде отсъствието на водещ на церемонията, след като посоченият за амплоато Кевин Харт се отказа от него. Това се случва за пръв път от 1898 г. насам.
 
Оскарите остават без водещ

Вместо на главен водещ, организаторите се спряха на варианта съзвездие от холивудски знаменитости да представят всяка награда със задължителните шеги и остроумия. В тази роля ще се изявят носители на златни статуетки от минали години, като Франсис Макдорманд, Хари Олдман, Сам Рокуел, Хелън Мирън, Даниъл Крейг, Чарлийз Терон, Майкъл Кийтън, Бри Ларсън и др.

Тази нова конфигурация ще позволи церемонията да бъде съкратена и да бъде сведена до три часа.

Gulliver/Getty Images

Внесени са изменения и при представянето на кинолентинте, които ще се конкурират в категорията за най-добър филм. В миналото трейлърите на номинираните бяха показвани в 4-минутен формат, непосредствено преди обявяването на победителя. Тази година с разказ за всеки от претендентите, ще излезе известна личност, нямаща отношение към киното, като например известната тенисистка Серина Уилямс.

Постлаха 250-метровия червен килим за 91-ите награди Оскар (СНИМКИ)

Gulliver/Getty Images

За музикалната част на церемонията ще се погрижат световноизвестни изпълнители, както и номинираните в категорията за най-добра песен. На сцената ще се появят Лейди Гага и Брадли Купър с дуетно изпълнение на песента "Shallow" от лентата "Роди се звезда" и членове на легендарната група "Куин" с певеца Адам Ламбърт.
БТА